Projektbeskrivelse

Mål med projektet

Jeg vil være den første blinde, som løber på ski fra den sidste breddegrad og frem til den geografiske nordpol.

Jeg vil fremme seendes viden om, hvad blinde kan og være en rollemodel for andre blinde.

Jeg vil vise, at det er vigtigt at arbejde med målsætninger, hvis man vil nå sine personlige mål.

Idræt bevæger sig mere og mere imod ekstremsport, og jeg vil vise verden, at blinde også kan tage del i den bevægelse.

Jeg vil vise, at det er muligt at gennemføre ekstrem sport selv om man er plus 60.

Tidsplan og arrangør

Projektet skal gennemføres på en 14-dages ekspedition på ski til den geografiske nordpol i april måned 2023. Ekspeditionen arrangeres af Polar Explorers, www.polarexplorers.com.

Om mig selv

Jeg hedder Arne Christensen, er blind, 67 år og har skisport som passion. Jeg har dyrket idræt hele mit voksne liv på trods af, at jeg som teenager fik konstateret en progredierende øjensygdom, retinitis pigmentosa, og de sidste godt 25 år har jeg været helt blind. Jeg bor i Virum, er samlevende og har to voksne børn.

Jeg er uddannet socialrådgiver, og jeg har dedikeret min erhvervskarriere til rehabilitering af voksne, som mister synet. Gennem mit arbejde som socialrådgiver på Instituttet for Blinde og Svagsynede i næsten 40 år har jeg bl.a. motiveret mange nyblinde til at dyrke idræt, og jeg har ofte fået at vide, at jeg er et forbillede og en rollemodel for mange, blinde som seende.

Min idræt er helt afgørende for mig. Gennem min træning henter jeg overskud og de nødvendige ressourcer til at mestre arbejde, fritid og familieliv.

I de cirka 40 år, hvor jeg har dyrket idræt med nedsat syn eller blindhed, har jeg arbejdet bevidst med målsætninger, som er den mest motiverende faktor for mig. Når jeg har sat mig et mål, stort eller lille, så er jeg motiveret for træning, og så når jeg målet! Det er lykkedes at nå store mål rigtig mange gange, og nu har jeg formuleret det største af dem alle: at løbe på ski til Nordpolen.

Om mit idrætsliv

I min ungdom på Instituttet for Blinde og Svagsynede var jeg tiltrukket af stedets rige idrætsmiljø. Jeg dyrkede her forskellige former for atletik, boldspil og tandemcykling. I 1970’erne var der en kraftig udvikling af handicapidræt i Danmark. Det gjaldt også idrætten for blinde og svagsynede. Der blev oprettet klubber med tandem, atletik og goalball (et særligt boldspil for blinde). Der blev også oprettet en skiklub for blinde – Blindes Skiunion. Jeg var selv med til at starte to af klubberne og deltog i konkurrencer både i Danmark og i udlandet. I løbet af 1980’erne udviklede idrætten for blinde sig hastigt, og konkurrenceidrætten blev til eliteidræt i lighed med friskidrætten. Det var derfor nødvendigt at træffe et valg, og jeg valgte langrend som min primære idræt.

Jeg har deltaget i 5 Paralympiske Lege i langrend og skiskydning. Jeg er den første danske blinde langrendsløber, som har gennemført det 90 km lange Vasaloppet i Sverige og det 54 km lange Birkebeineren i Norge. I 2012 tog jeg initiativ til at danne et stafethold til Challenge Copenhagen, triathlon på fuld distance. Vi var 3 blinde på holdet, som gemmeførte konkurrencen. Jeg kørte de 180 km på tandem, og vi blev nr. 75 af 150 stafethold.

Jeg har deltaget i verdens største årlige vintersportsstævne for handicappede – Ridderrennet i Norge – mere end 30 gange.

I 2016 gennemførte jeg som den første blinde Arctic Circle Race på 160 km i Grønland, verdens hårdeste skiløb over tre dage og med to overnatninger i teltlejr i sneen. Jeg kom i mål som den bedste af alle startende over 60 år.

I forbindelse med min deltagelse i Arctic Circle Race har jeg fået produceret en dokumentarfilm om mine forberedelser til og deltagelse i løbet med titlen “Spor i mørke”. Jeg rejser nu rundt med filmen og holder foredrag for såvel seende som for blinde. Filmen findes i en synstolket udgave, sponsoreret af Dansk Blindesamfund.

Min ledsager

Da jeg er blind, har jeg behov for ledsagelse, når jeg står på ski. På denne ekspedition er det vigtigt, at jeg og min ledsager har et indgående kendskab til hinanden, da der er ekstreme forhold, både på ski og i lejren. Når der slås lejr på sneen, har jeg intet kendt at holde mig til, og jeg har derfor brug for en erfaren guide, som kender til mine behov. Det er krævende at være ledsager, da ledsageren også selv skal gennemføre ekspeditionen på ski i ca. 8 timer pr. dag. På denne tur skal der være meget fokus på sikkerhed, så der skal være ressourcer og overskud.

Jeg har valgt Claus Geleff som ledsager på ekspeditionen. Jeg fuld tillid til Claus, da jeg kender ham rigtig godt både som kammerat og gennem træning og skiture. Han er i god form fysisk og psykisk, han har meget stor erfaring med langrend, og han er erfaren ledsager for mig, bl.a. fra De Paralympiske Lege og Arctic Circle Race. Han kender mine skifærdigheder og mit behov for ledsagelse både på ski og i en lejr. Han ved, hvad jeg selv kan, og hvornår jeg har brug for hjælp på grund af mit manglende syn. Vi har en del erfaringer med dette fra Arctic Circle Race i 2016 og Polar Shakedown Training på Svalbard i 2018. Claus har al den dømme- og handlekraft, som der er behov for på ekspeditionen, og samlet set styrker det sikkerheden, som har højeste prioritet.

Kontaktoplysninger på min ledsager:

Claus Geleff, Bakkegårdsvej 301, 3050 Humlebæk. tlf. 26 16 16 93. Mail: claus@microturn.dk

Markedsføring

I forbindelse med min deltagelse i Arctic Circle Race har vi gode erfaringer med at eksponere projektet inkl. sponsorer via Facebook, TV og diverse aviser. Jeg forventer endnu større interesse for dette projekt. Se på Facebook: TEAM BLIND NORTHPOLE 2023

TV2 vil producere en dokumentarfilm om min ekspedition til Nordpolen. Det er produktionsselskabet ProducedBy, som skal optage og producere filmen. Medstifter af ProducedBy, Ege Heckmann, skal optage mens han på lige fod med resten af teamet kæmper sig frem over isen med en pulk efter sig. Jeg mødte Ege første gang ved ACR i 2016, og vi har haft god kontakt siden da. Ege var med under Polar Shakedown Training på Svalbard i 2018, som han producerede en teaser over. Se den på siden Polar Shakedown Training. Jeg har stor respekt for Eges faglighed og hans engagement i mit projekt.